Αποφάσεις Διοικητικού Συμβουλίου Π.Ε.Δ. Δυτικής Ελλάδας 25/10/2023

Στη Συνεδρίαση του Δ.Σ. της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Ελλάδος της 25 Οκτωβρίου 2023 ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Δυτ. Ελλάδας κ. Α. Παπαδόπουλος ενημέρωσε τα μέλη του ΔΣ για το Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού 22024 καθώς και για τα ζητήματα που δημιουργεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ο νέος Νόμος για την κατάργηση των Νομικών της Προσώπων. 

H Ένωση συντάσσεται με τις προτάσεις της Επιτροπής Οικονομικών της ΚΕΔΕ επί του προσχεδίου κρατικού προϋπολογισμού. Διεκδικεί την δίκαιη κατανομή πόρων με βάση τις αποφάσεις των συλλογικών μας οργάνων και τις προτάσεις ΕΕΤΑΑ-ΚΕΔΕ για την ενίσχυση των ΚΑΠ με βάση το μοντέλο λειτουργικού κόστους και την μη δημιουργία νέων παρακρατηθέντων πόρων.

Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Ελλάδας διατυπώνει σοβαρές επιφυλάξεις σε σχέση με την επιλογή χρόνου για την κατάργηση των Νομικών Προσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού, θεωρώντας τη συγκυρία εντελώς ακατάλληλη λόγω της διεξαγωγής των πρόσφατων αυτοδιοικητικών εκλογών και της μεταβατικότητας της σύνθεσης των Δημοτικών Συμβουλίων, αφού ως γνωστόν μεγάλος αριθμός αιρετών δεν επανεκλέγονται.

Η όλη διαδικασία συνδέεται άμεσα με την κατάρτιση των προϋπολογισμών, δημιουργώντας ένα αδιέξοδο στην ακριβή πρόβλεψη και σύνταξη των προϋπολογισμών. Όλοι οι παραπάνω λόγοι καθιστούν αναγκαία την παράταση της έναρξης ισχύος των συγκεκριμένων διατάξεων του νέου Νόμου τουλάχιστον ως την 1/1/2025.

Στη συνέχεια κατόπιν συνεργασίας με την ΚΕΔΕ προτείνουμε να οριστεί ένας επαρκής μεταβατικός χρόνος.

Επιπλέον καταθέτουμε τους παρακάτω προβληματισμούς που εκφράστηκαν στο Διοικητικό μας Συμβούλιο προκειμένου να συζητηθούν από την ΚΕΔΕ και το Υπουργείο:

  • Επανεξέταση της κατάργησης Νομικών Προσώπων υψηλού συμβολισμού
  • Κατανομή επαρκών και αναλογούντων πόρων σε σχέση με τις αρμοδιότητες που μεταφέρονται στους Δήμους
Βρίσκεστε εδώ: Home Δελτία Τύπου Αποφάσεις Διοικητικού Συμβουλίου Π.Ε.Δ. Δυτικής Ελλάδας 25/10/2023