Ψήφισμα της ΠΕΔ Δ.Ε. σχετικά με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου


ΨΗΦΙΣΜΑ

Του Διοικητικού Συμβουλίου της  Περιφερειακής  Ενωσης  Δήμων  (Π.Ε.Δ.)  Δυτικής  Ελλάδας  κατά  την  Συνεδρίαση  της  Τρίτης  23  Ιουλίου  2013,  σχετικά  με  τις  τρέχουσες εξελίξεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση,  μετά  την  ψήφιση  του πολυνομοσχεδίου που οδηγεί σε διαθεσιμότητα και απόλυση χιλιάδες υπαλλήλους των ΟΤΑ, καθώς και στην κατάργηση του Αυτοδιοίκητου των Δήμων με την επιβολή του Παρατηρητηρίου.

Μετά από εισήγηση του Προέδρου  της  Π.Ε.Δ.  Δυτ.  Ελλάδας  κ. Παύλου  Μοσχολιού και τις τοποθετήσεις των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου,

ΕΚΔΟΘΗΚΕ  ΟΜΟΦΩΝΑ  ΤΟ  ΠΑΡΑΚΑΤΩ  ΨΗΦΙΣΜΑ:

To  Δ.Σ.  της  Π.Ε.Δ.  Δυτ.  Ελλάδας  εκφράζει  την  κατηγορηματική  του  αντίθεση  και διαμαρτυρία,  σχετικά  με  την  πρωτόγνωρη επίθεση που δέχεται  η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Μετά την οικονομική αφαίμαξη των Δήμων που τους οδήγησε σε παντελή αδυναμία ανταπόκρισης σε στοιχειώδεις ανάγκες των δημοτών, έρχονται με την ψήφιση του Πολυνομοσχεδίου η διαθεσιμότητα και οι απολύσεις  των  υπαλλήλων  της  Δημοτικής  αστυνομίας,  των  σχολικών  φυλάκων  και  πλήθους  άλλων  δημοτικών  υπαλλήλων,   με οριζόντιο και τυφλό τρόπο.

Καλούμε την Κυβέρνηση να μην εφαρμόσει τις επίμαχες διατάξεις του Νομοσχεδίου που στραγγαλίζουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση και καθιστούν προβληματική τη λειτουργία της,  θέτοντας παράλληλα  την Αυτοδιοίκηση υπό  την  επιτροπεία  του  Παρατηρητηρίου  και  οδηγώντας με  τον  τρόπο  αυτό στην κατάργηση του Αυτοδιοίκητου των Δήμων, σε αντίθεση με ό,τι το Σύνταγμα προστάζει.

Καλούμε  το  Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, μέσα  από  τις αποφάσεις που θα λάβει:

  • Να μην αποδεχτούμε «τετελεσμένα» και να αντισταθούμε σθεναρά  εξαντλώντας  όλα τα περιθώρια και τα μέσα, προκειμένου να αποκρουστεί η πρωτοφανής επίθεση που δέχεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση με στόχο την  διάλυση των Δήμων.
  • Να καταργήσουμε στην πράξη το «ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΟΤΑ», αρνούμενοι την αποστολή των ζητούμενων στοιχείων.
  • Να  εξετασθεί  η  δυνατότητα  για  αποχή των αιρετών (Δημάρχων, Αντιδημάρχων κλπ.) από τα καθήκοντα εκείνα που αφορούν κάθε είδους συνεργασία με  την  Κυβέρνηση,  που  σχετίζεται  με  την  εφαρμογή  των  επίμαχων  διατάξεων του  πολυνομοσχεδίου, έως ότου αυτές ανακληθούν.
  • Προσφυγή στα αρμόδια Ελληνικά και Ευρωπαϊκά Δικαστήρια προκειμένου  να  καταγγελθεί  η αντισυνταγματικότητα του νόμου,  καθώς  και  σε  κάθε  άλλο  ευρωπαϊκό  και  εθνικό  συλλογικό  όργανο  και  αυτοδιοικητικό  θεσμό.
  • Πραγματοποίηση ενημερωτικών εκδηλώσεων (συνεντεύξεων, συγκεντρώσεων  κ.λ.π.),  για την ευαισθητοποίηση  της  κοινής  γνώμης  και  των  κοινωνικών  φορέων,  με  στόχο  την  ανάδειξη των  λανθασμένων  επιλογών  και  των παράλογων απαιτήσεων της κυβέρνησης.
  • Να ξεκινήσει άμεσα, με πρωτοβουλία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης,  μια σοβαρή και αντικειμενική αξιολόγηση των υπηρεσιών και των αναγκών των Δήμων, στα πλαίσια της διαμόρφωσης ενός αξιόπιστου σχεδίου αναδιάρθρωσης της Δημόσιας Διοίκησης.

 

  • Τέλος,  μέσα  από  την  συνολική  εκτίμηση  της  κατάστασης, να εξεταστεί από την ΚΕΔΕ η περίπτωση να  ζητήσει  τις  ομαδικές παραιτήσεις των Δημάρχων και των Δημοτικών Συμβουλίων της χώρας, σαν έσχατο μέσο πίεσης στην παράλογη και απαξιωτική αντίληψη  της κυβέρνησης  προς  την  Τοπική  Αυτοδιοίκηση.
Βρίσκεστε εδώ: Home Θέματα Δ.Σ. & Αποφάσεις Ψήφισμα της ΠΕΔ Δ.Ε. σχετικά με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου