Τα μέλη του ΔΣ της ΠΕΔ ΔΕ και οι εκπρόσωποι της ΤΑ της Δυτικής Ελλάδας, μαζί με όλα τα άλλα μέλη της γενικής Συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, είχαν την ευκαιρία για ένα εκτενή και γόνιμο διάλογο, αλλά και μια δυναμική αντιπαράθεση με τους εκπροσώπους της Κεντρικής Διοίκησης, στο πρόσφατο συνέδριο της ΤΑ στην Θεσσαλονίκη.
Εξ αρχής τονίστηκε ότι σε μια περίοδο που ο κόσμος αλλάζει, οι Δήμοι δεν είναι διατεθειμένοι να παρακολουθήσουν αμέτοχοι τις κοσμογονικές αλλαγές που συντελούνται.
Στα θετικά των εξαγγελιών και των δεσμεύσεων εκ μέρους της κεντρικής διοίκησης που ανταποκρίνονται στις επιδιώξεις και στις διεκδικήσεις της ΤΑ πετύχαμε τα παρακάτω:
- Κρίνουμε καταρχήν θετική την εξαγγελία από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης του προγράμματος "Έξυπνες Πόλεις" με στόχο τον ψηφιακό μετασχηματισμό όλων των Δήμων και με χρηματοδότηση ύψους 320 εκ. ευρώ. Ένα αίτημα της ΚΕΔΕ να περάσει απευθείας μέσω των Δήμων κι όχι άλλων ενδιάμεσων ένα πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ κι αφορά τον ψηφιακό μας εκσυγχρονισμό ικανοποιείται.
- Την αύξηση κατά 1 δις ευρώ του προϋπολογισμού του προγράμματος "Αντώνης Τρίτσης" που πλέον φτάνει στα 4,1 δις ευρώ.
- Την αύξηση της χρηματοδότησης των Δήμων μέσω των ΚΑΠ κατά 15% από το 2023 γεγονός που θα μας δώσει τη δυνατότητα να εξορθολογήσουμε τους ΚΑΠ προκειμένου να μην έχουμε δήμους δυο ταχυτήτων.
- Την καταβολή 40 εκ. ευρώ για το πρόγραμμα Άργος και 15 εκ. ευρώ μέσω των ΚΑΠ σε ετήσια βάση για τη διαχείριση των ζώων συντροφιάς.
- Την καταβολή πριν μερικές μέρες 107 εκ. ευρώ ως επιπλέον χρηματοδότηση των Δήμων για το 2021, καθώς και μια ακόμη ισόποση δόση ως το τέλος του έτους.
- Υιοθετούμε τη Μεταρρύθμιση στο Κράτος την Πολυ-επίπεδη Διακυβέρνηση και την ανακατανομή αρμοδιοτήτων όπως έχει κατατεθεί μέσα από το κείμενο θέσεων της Κ.Ε.Δ.Ε. προς το ΥΠ.ΕΣ. ως βάση του διαλόγου για το περιεχόμενο της Μεταρρύθμισης
Όμως παραμένει σε εκκρεμότητα η επίλυση μιας σειράς κρίσιμων ζητημάτων που επηρεάζουν άμεσα την ικανότητα των Δήμων να ανταποκριθούν στις μεγάλες ευθύνες και αρμοδιότητες τους.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ
- Ζητάμε την αύξηση των πόρων που καταβάλλονται μέσω των ΚΑΠ στους Δήμους, στο ύψος που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία, προκειμένου να καλύπτεται το σύνολο των λειτουργικών τους αναγκών. H αύξηση 15% για την οποία δεσμεύθηκε η Κυβέρνηση από 1-1-2023 είναι μικρή σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες των δήμων.
- Ζητάμε την σταδιακή απόδοση στους Δήμους, την ΚΕΔΕ και τις ΠΕΔ των παρακρατηθέντων πόρων από προηγούμενα έτη.
- Να ληφθούν μέτρα στήριξης των Δήμων και των ΔΕΥΑ λόγω της αύξησης του κόστους ενέργειας ώστε να μην επιβαρύνει το λειτουργικό τους κόστος για να μην μετακυλιστεί στους πολίτες
- Να συμφωνήσουμε μεταξύ μας και να προχωρήσουμε άμεσα σε ένα νέο μοντέλο κατανομής των ΚΑΠ βάζοντας νέα κριτήρια και όχι αποκλειστικά πληθυσμιακά.
- Δεν αποδεχόμαστε καμιά μεταφορά νέας ευθύνης η αρμοδιότητας στους δήμους χωρίς τη μεταφορά και των αναγκαίων πόρων.
- Ζητούμε την αναστολή της επιβολής του τέλους ταφής τουλάχιστον ως το 2023.
ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ
Η Αυτοδιοίκηση πρέπει να έχει ρόλο και λόγο στην αναπτυξιακή επανεκκίνηση της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό:
- Διεκδικούμε τη συμμετοχή μας στο σχεδιασμό και την υλοποίηση του ΕΣΠΑ 2021-2027 με ρόλο και λόγο σε όλα τα στάδια. Ειδικά στο στόχο της Πολιτικής 5.
- Ζητάμε την αύξηση των πόρων του Ταμείου "Α. Τρίτσης" και την επίσπευση των ρυθμών αξιολόγησης των προτάσεων καθώς και της εφαρμογής και υλοποίησης του.
- Κρίνουμε ως απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία κάθε αναπτυξιακού προγράμματος την παροχή επαρκούς τεχνικής βοήθειας προκειμένου όλοι οι Δήμοι, κυρίως οι μικροί ορεινοί και νησιωτικοί, να μπορέσουν να ωριμάσουν μελέτες και έργα ώστε να διεκδικήσουν και να αξιοποιήσουν τους πόρους για τη χρηματοδότηση των αναγκαίων έργων.
- Θεωρούμε απαραίτητο να έχουμε λόγο στη διαχείριση των πόρων που προορίζονται για τους δήμους μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης μέσω της δημιουργίας ενδιάμεσου φορέα ώστε να εξασφαλίσουμε ένα πλαφόν ανά δήμο για το σύνολο των πόρων.
- Ζητάμε το ποσοστό του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων που αφορά έργα τοπικής ανάπτυξης να εντάσσεται στη ΣΑΤΑ και να αφαιρεθεί από τη χρηματοδότηση των Τομεακών και Περιφερειακών Προγραμμάτων Ανάπτυξης των Περιφερειών.
- Προτείνουμε τη δημιουργία Ειδικού Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης που μέσω του αρμόδιου υπουργείου θα χρηματοδοτεί έργα περιφερειακών δήμων.
- Ζητούμε τη μεγαλύτερη θωράκιση των δήμων έναντι των εταιριών που αναπτύσσουν δίκτυα εντός των πόλεων διαλύοντας τα ασφαλτικά μας μέσα από ειδικό πρόγραμμα χρηματοδότησης για την πραγματοποίηση ασφαλτικών εργασιών.
Αποτελεί άμεση και επιτακτική ανάγκη η χρηματοδότηση για τη δημιουργία μηχανισμού υποστήριξης (help desk) ηλεκτρονικών υπηρεσιών για τους δήμους της χώρας με on line υποστήριξη και εκπαίδευση των υπαλλήλων μέσω των εταιρειών της Αυτοδιοίκησης (ΠΕΤΑ, ΕΕΤΑΑ).