Το ΔΣ της ΠΕΔ.ΔΕ στην τελευταία συνεδριάσει του την Πέμτη 12 Σεπτεμβρίου  ενημερώθηκε και συζήτησε διεξοδικά σχετικά με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για τους ΟΤΑ με τίτλο «Ρυθμίσεις για τους χερσαίους συνοριακούς σταθμούς, την ενίσχυση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και λοιπές διατάξεις», που τέθηκε σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση. Το συμβούλιο μας  θεωρεί  ότι το νομοσχέδιο κινείτε σε θετική κατεύθυνση, αλλά διατηρεί επιφυλάξεις όσον αφορά την αποτελεσματικότητά του,  διότι  η αναφορά του στους ευάλωτους οφειλέτες περιορίζει τους αποδέκτες αφού αυτοί αποτελούν ιδιαίτερα μικρό ποσοστό στο σύνολο των οφειλετών.

Επιπροσθέτως με βάση τις ισχύουσες συνθήκες στους Δήμους με το περιορισμένο προσωπικό, θεωρούμε ότι θα δυσκολευτεί ιδιαίτερα το έργο τους, με όλον αυτόν τον φόρτο δουλειάς που θα προστεθεί με την διαδικασία των (60) δόσεων.

Προτείνουμε οι ευνοϊκές ρυθμίσεις που προβλέπονται για  τις ευάλωτες ομάδες, αυτές  που αναφέρονται στην απαλλαγή από προσαυξήσεις, τόκους και πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής να ισχύσουν για όλους τους οφειλέτες εφόσον πληρώσουν εφάπαξ τις οφειλές τους. Αυτό θα λειτουργήσει σαν πραγματικό κίνητρο και θα αποφέρει άμεσα χρήματα στα ταμεία των Δήμων. Επιπλέον προτείνουμε να προβλεφθούν ευνοϊκές ρυθμίσεις  προς όλους τους οφειλέτες, πέραν  από αυτούς που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, εφόσον προσφύγουν σε έναν άμεσο διακανονισμό δόσεων . 

Το μέτρο αυτό θα ενισχύσει το βαθμό εισπραξιμότητας εσόδων των ΟΤΑ Α βαθμού  και την αποτελεσματικότητα των ρυθμίσεων που προβλέπονται στο νομοσχέδιο.

 

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΤΗΣ Π.Ε.Δ. ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

 

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ