-Τι συμβαίνει με τα ενεργειακά στη Δυτική Ελλάδα;
Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ, ζητά απαντήσεις από τον Υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος
Σοβαρούς προβληματισμούς σχετικά με κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στην περιοχή και άπτονται του υπουργείου ενέργειας και περιβάλλοντος, εκφράζει με επιστολή του στον Υπουργό, κ. Κ. Χατζηδάκη, ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων, Θανάσης Παπαδόπουλος, ζητώντας παράλληλα συνάντηση με τον κ. Χατζηδάκη.
Στη σχετική επιστολή (στην οποία δεν έχει υπάρξει ακόμη απάντηση αν και εστάλη προ μηνός), ο Πρόεδρος της ΠΕΔ, Δυτικής Ελλάδας θέτει θέματα όπως η καταστροφή από τα έργα του ΑΔΜΗΕ ΑΕ του Περιβάλλοντος και των Οικισμών της Αχαΐας, η Ενεργειακή Ένδεια και ο Αποκλεισμός της Δυτικής Ελλάδας από το Εθνικό Δίκτυο Φυσικού Αέριου κ.α.
Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:
«Προς: Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας
κ. Κ. Χατζηδάκη
Θέμα: Αίτημα Συνάντησης για επείγοντα τοπικά θέματα
Κύριε Υπουργέ,
Εκ μέρους της Περιφερειακής 'Ένωσης Δήμων Δυτικής Ελλάδας θεωρούμε επιτακτική ανάγκη να έχουμε μια σύντομη συνάντηση μαζί σας προκειμένου να εκθέσουμε επείγοντα τοπικά προβλήματα που άπτονται της αρμοδιότητάς σας ως Υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος.
Παρόλο που η ελληνική κυβέρνηση επιδεικνύει έντονη δραστηριότητα ειδικά στα θέματα του κρίσιμου Υπουργείου σας, εντούτοις η Περιφέρειά μας και κατ' επέκταση όλοι οι Δήμοι αγνοούνται.
Ένα έτος μετά τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης δεν υπήρξε καμιά ενασχόληση ή προγραμματική δράση που να αφορά τα μείζονα ενεργειακά και περιβαλλοντικά προβλήματα της περιοχής μας.
Τα κρίσιμα αυτά ζητήματα για μας είναι:
Α. Η Καταστροφή από τα έργα του ΑΔΜΗΕ ΑΕ του Περιβάλλοντος και των Οικισμών της Αχαΐας
Ο ΑΔΜΗΕ ΑΕ παραβιάζει κατάφωρα τους όρους της υπ' αρ.172867/23-5-2014 ΑΕΠΟ 2014 του ΥΠΕΚΑ.
Κατασκευάζει Δίκτυο Υπερυψηλής Τάσης Μεγαλόπολης-Πάτρας 400 Μ\Λ/ μήκους 119 χλμ, με εναέριο τμήμα 68,8 χλμ στην Αχαΐα καθώς και έργα οδοποιίας (μήκους 82 χλμ γύρω από τις θέσεις εγκατάστασης των 312 πυλώνων, ύψους καθενός 30 μέτρων. Στο έργο αυτό δεν υπάρχει ουσιαστική επίβλεψη από τα τυπικώς υπεύθυνα τοπικά Δασαρχεία και προχωρά δίχως κανένα διάλογο ή ενημέρωση με τους ζημιούμενους τέσσερις Δήμους Καλαβρύτων, Αιγιαλείας, Ερυμάνθου και Πατρέων.
Οι μέχρι τώρα επαφές μας με τους διευθυντές της Ελληνο-Κινεζικής Εταιρείας ΑΔΜΗΕ ΑΕ, της οποίας έχετε την υψηλή ευθύνη εποπτείας και ελέγχου, ήταν παραπλανητικές και εμπαικτικές. Αποκορύφωμα ήταν οι ψευδείς υποσχέσεις του αρμόδιου Αντιπροέδρου κ. I. Μάργαρη—του ιδίου που έστειλε την γενναιόδωρη προσφορά στο Δήμο Μαλεβιζίου.
Ο ΑΔΜΗΕ ΑΕ με το έργο του κατέστρεψε δάση και σπάνια οικοσυστήματα, αχρήστεψε την τοπική οδοποιία, υποβάθμισε πλήρως τα υπέροχα τοπία μας. Με τα λίαν επικίνδυνα δίκτυά του και τους πυλώνες εντός των οικισμών Μποΰμπουκα, Κέρτεζης, Ανάστασης Καλαβρύτων, Ρακίτας Ερυμάνθου, Μικρόνι Αιγιάλειας, Κάτω Καστρίτσι και Μαγούλα Πατρών θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Παράλληλα απαξιώνει μεγάλα ιστορικά μνημεία όπως της ΙΜ των Αγίων Θεοδώρων Αροανείας και τον Αρχαίο Ναό της Αρτέμιδος, του 9 π.Χ. αιώνα στη θέση «Ρακίτα». Επιταχύνοντας το έργο τους μας καταλεηλάτησαν τοπικά, για ωφέλεια τρίτων μην προσφέροντας τίποτα. Αντίθετα όπως καλά γνωρίζετε στην Κρήτη την 10-6-2020 δόθηκαν παρά τη μικρή όχληση και μεγάλη ωφέλεια πλήθος αντισταθμιστικών (υπογειοποιήσεις, παραλλαγές, ειδικές παροχές) ύψους 46 εκ. στο Δήμο Μαλεβιζίου και 48 εκ στο Δήμο Κισσάμου. Αντίστοιχο προηγούμενο υπήρξε από την Κοινοπραξία του Διαδριατικού Αγωγού ΤΑΡ στη Βόρεια Ελλάδα.
Έχουμε καταγράψει όλα τα θλιβερά πεπραγμένα της ασύδοτης αυτής εταιρείας η οποία εκτός των άλλων εισέβαλε και διαμέλισε το μεγάλο ιδιόκτητο δάσος του Μαρτυρικού Δήμου Καλαβρύτων στην περιοχή «Κάνισκα» έκτασης 12.800 στρεμμάτων, εκτιμώμενης αξίας 5 εκ €, χωρίς απαλλοτρίωση ή αποζημίωση καθιστώντας το άχρηστο για κάθε ορθολογική και βιώσιμη ανάπτυξη. Η εν λόγω επιχείρηση ουδεμία περιβαλλοντική ευαισθησία ή εταιρική υπευθυνότητα εκδήλωσε. Για ζημιές υλικές και αναποτίμητες που υπερβαίνουν τα 110 εκ ευρώ δεν έδωσε ούτε 1 ευρώ.
Ελπίζουμε να εξετάσετε εκ νέου αμερόληπτα την ζωτική για εμάς αυτή υπόθεση και να δείξετε για την Αχαία, την ίδια ευαισθησία που επιδείξατε στην Κρήτη εσείς και ο προκάτοχός σας και να τύχουμε δίκαιης μεταχείρισης.
Διεκδικούμε συγκεκριμένα έργα παραλλαγής χάραξης και υπογειοποιήσεις, έξω από τους οικισμούς, τα ευαίσθητα οικοσυστήματα και την περιουσία του Δήμου Καλαβρύτων στην «Κάνισκα».
Απαιτούμε:
- Να μας εξηγήσετε με ποιά ηθικοπολιτικά, δικαιϊκά ή κοινωνικά κριτήρια γίνονται αυτές οι πρωτοφανείς διακρίσεις σε βάρος μας.
- Να αποκατασταθούν οι ζημιές στο περιβάλλον, στα δάση και στην τοπική οδοποιία και διεκδικούμε τα ανάλογα θεμιτά αντισταθμιστικά και επανορθωτικά δικαιώματα μας.
- Να μας βεβαιώσετε επίσημα πως τηρήθηκαν οι όροι της εν λόγω ΑΕΠΟ και αν διαπιστωθεί πως δεν τηρήθηκαν οι βασικοί όροι της να την ανακαλέσετε νομίμως.
Να ελέγξετε την υπόλογη Διοίκηση του ΑΔΜΗΕ ΑΕ λόγω των κατάφωρων χονδροειδών παραβιάσεων και τη μη τήρησης όλων σχεδόν των όρων της., ανωτέρω ΑΕΠΟ αυτής καθώς και θεμελιακών κανόνων της ευρωπαϊκής καί εθνικής νομοθεσίας για ένα έργο συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Συμπαραστεκόμαστε ολόψυχα στην γυναικεία μοναστική αδελφότητα της ΙΜ Αγίων Θεοδώρων που αντιστέκεται ηρωικά στην επαπειλούμενη καταστροφή της ιστορικής Μονής προπυργίου του Αγώνα το 1821 και ζητάμε να σταματήσουν οι άνωθεν αθέμιτες πιέσεις.
Β. Η Ενεργειακή Ένδεια και ο Αποκλεισμός της Δυτικής Ελλάδας από το Εθνικό Δίκτυο Φυσικού Αέριου
Να μας ενημερώσετε για την κυβερνητική πολιτική και το νέο δεκαετές επιχειρησιακό σχέδιο του ΔΕΣΦΑ που το εθνικό δίκτυο Φυσικού Αερίου. Είμαστε αντίθετοι στα ασήμαντα μικροέργα φυσικού αερίου σταθμών LNG-CNG και απαιτούμε την ένταξη στον προσεχή Εθνικό Ενεργειακό Σχεδίασμά κατά τα πρότυπα της Θεσσαλίας ή της Αττικής και όχι με την ασήμαντη και αναξιόπιστη ΔΕΔΔΑ και να ενημερωθούμε για τα προγράμματα Εξοικονόμησης Ενέργειας.
Γ. Να καθιερωθούν ανάλογα ειδικά περιβαλλοντικά τέλη υπέρ των Δήμων της περιοχής μας όπως αυτά που ισχύουν για τα δίκτυα μεταφοράς των ΑΠΕ και των ΜΥΕ και στα Δίκτυα μεταφοράς υπερυψηλής τάσης του ΑΔΜΗΕ για την επιβάρυνση που δέχονται από τα μεγάλα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ στον Αχελώο, και τα υδρευτικά της ΕΥΔΑΠ στο Μόρνο και στον Εύηνο.
Δ. Δίκαιη Κατανομή Πόρων του Πράσινου Ταμείου και στους Δήμους της Δυτικής Ελλάδας.
Μέχρι σήμερα ελάχιστα έχουν δοθεί.
Ανησυχούμε έντονα για το ενδεχόμενο νευραλγικές υποδομές του ΑΔΜΗΕ ΑΕ να παραχωρηθούν αποικιακά στην Κινεζική Πολυεθνική επιχείρηση State Grid που μας έχει δώσει μαθήματα ανελέητης συμπεριφοράς, εντελώς αντίθετα προς τα στα εθνικά και τα Ευρωπαϊκά νόμιμα και συμφέροντα. Οι καλές μας προθέσεις και η μέχρι τώρα ήπια στάση μας παρερμηνεύτηκαν βάναυσα. Είμαστε εκτεθειμένοι και υπόλογοι στις τοπικές μας κοινωνίες σε μια περιφέρεια με το 9% της έκτασης και το 7% του πληθυσμού της χώρας και την πιο ακραία φτώχεια από όλες. Δεν πάει άλλο. Εάν δεν βρούμε κατανόηση και ισότιμη μεταχείριση θα αντιδράσουμε και θα αντισταθούμε με κάθε τρόπο.
Ζητάμε να μας δώσετε τις δέουσες πολιτικές εξηγήσεις και να έχουμε σύντομα συνάντηση μαζί σας.
Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ ΔΕ
Αθανάσιος Παπαδόπουλος
Δήμαρχος Καλαβρύτων»