Σφάλμα
  • Σφάλμα κατά τη φόρτωση των δεδομένων ροής

Συνέντευξη του Δημάρχου Πατρέων Κ. Πελετίδη

Συνέντευξη του Δημάρχου Πατρέων, Κώστα Πελετίδη, που δόθηκε στην ενημερωτική ιστοσελίδα της ΚΕΔΕ, www.localit.gr, εν όψει Συνεδρίου της ΚΕΔΕ 

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΕΡΩΤΗΣΗ 1

Το φετινό συνέδριό της ΚΕΔΕ βρίσκει την Τοπική Αυτοδιοίκηση αντιμέτωπη με μια μεγάλη πρόκληση: την αλλαγή του Καλλικράτη και την προώθηση μιας ουσιαστικής μεταρρύθμισης στη λειτουργία του Κράτους και της Αυτοδιοίκησης. Με βάση αυτή την πρόκληση, ποιος είναι κατά τη γνώμη σας ο οδικός χάρτης που πρέπει να χαράξει το συνέδριο και εν γένει η Αυτοδιοίκηση;

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Επιτρέψτε μου να πω ότι οι λεγόμενες μεταρρυθμίσεις σε τοπική διοίκηση και κράτος και η προώθηση τους μπορεί να  είναι θετική πρόκληση για το σύστημα αλλά είναι σίγουρα αντιδραστικές για τον λαό και τις ανάγκες του! Αυτό τον χαρακτήρα τον επιβεβαιώνει ήδη η εμπειρία μας με  την Καλλικράτη». Αλήθεια έφερε κάτι  το  θετικό  για τις ανάγκες του; Όχι !

 Είναι μεταρρυθμίσεις που   συνδέονται με τις  ανάγκες του κεφαλαίου και την κερδοφορία του,  με τις ανάγκες της καπιταλιστικής ανάπτυξης, που απαιτεί  σε αυτή τη φάση, την πιο στενή σύνδεση  των Δήμων και των λειτουργιών τους  με τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Ευθυγραμμίζονται  κεντρικό  κράτος και  οι τοπικοί  θεσμοί του δήμοι -Περιφέρειες  ώστε  να απελευθερωθούν πόροι  για την χρηματοδότηση επιχειρηματικών ομίλων Πόροι που αντλούνται  με ένταση  της  φοροληστείας των νοικοκυριών και μέσω των Δήμων,   με την αλματώδη   μείωση της χρηματοδότησης τους  από τον κρατικό προϋπολογισμό, την παγίωση της στα κατώτατα επίπεδα μέσω του Μεσοπρόθεσμου.

Οι λεγόμενες   μεταρρυθμίσεις στόχο έχουν να συνεισφέρει η τοπική διοίκηση  στην προσέλκυση επενδύσεων,  στην  διάθεση  πόρων (ΕΣΠΑ και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων), για έργα και υποδομές που θα υπηρετούν τους  σχεδιασμούς και τις ιεραρχήσεις των επιχειρηματικών  ομίλων σε κάθε περιοχή .

 Μια τέτοια “αναπτυξιακή πορεία” έχει βάλει στην άκρη    λαϊκές ανάγκες και δικαιώματα ,  τα προσεγγίζει ως κόστος, και όταν τα βάζει   στην προσοχή της τα βλέπει ως εμπόρευμα και νέο  πεδίο κερδοφορίας. Δείτε τι γίνεται με την λεγόμενη ανταπόδοση στους Δήμους που αγκαλιάζει σχεδόν όλες τις λειτουργίες. Τα νοικοκυριά καλούνται να πληρώνουν σχεδόν παντού! Και όταν αδυνατούν θα τους στέλνει και ο δήμος στον γκισέ της εφορίας, θα είναι και ο Δήμος που θα απειλήσει  το βιος και το σπιτικό τους. Δες τε τι γίνεται με τις κοινωνικές υπηρεσίες αντί να διευρύνονται, συρρικνώνονται και ανοίγουν άλλα «μαγαζιά»  με την φροντίδα και την αιγίδα κράτους και Δήμων. Είναι οι λεγόμενοι φορείς της κοινωνικής οικονομίας (ΚΟΙΝΣΕΠ, συνεταιρισμοί εργαζομένων κ.α.)  που βάζουν μπροστά και που κοροϊδεύουν και  τα φτωχά λαϊκά  νοικοκυριά που χρειάζονται κάπου να ακουμπήσουν άλλα  και τους  ανέργους. Ευκαιριακές δομές για να ακουμπάνε κάπου- κάπου οι πιο εξαθλιωμένοι της πολιτικής τους που μας λένε ότι θα βαστήξει τουλάχιστον ως το 2060!

Είναι ακόμα  η  ληστρική  αξιοποίηση  του συνόλου  της δημοτικής ακίνητης περιουσίας, των υποδομών σε αθλητισμό,  πολιτισμό, σε γη, παραλίες κ.λπ.,  που  για να συνεχίσουν να λειτουργούν θα πρέπει να παραδοθούν στην επιχειρηματική δράση! 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ 2

Κομβικό σημείο για το μέλλον και το νέο ρόλο που πρέπει να έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, αποτελεί η δρομολογούμενη αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που τη διέπει. Ποιες αλλαγές θεωρείτε καθοριστικές, ούτως ώστε να μπορούν οι δήμοι να αποφασίζουν για το μέλλον των τοπικών τους κοινωνιών, την τοπική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή, για βιώσιμες και έξυπνες πόλεις, για τη διασφάλιση της διαφάνειας, για τη μεταρρύθμιση του κράτους και της ίδιας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης;

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις  και η συνεχεία των αντιλαϊκών προσαρμογών  του «Καλλικράτη», βρίσκονται σε αρμονία με τα απαιτούμενα του δημοσιονομικού κορσέ και των μνημονίων  που στηρίζουν  από κοινού, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι.

Είναι κομβικές για τις επιχειρηματικές ανάγκες και ανεπίστρεπτα αντιδραστικές για τις λαϊκές ανάγκες και αγωνίες.

Σε αυτό το πλαίσιο χαμένος θα είναι ο λαός , η ζωή και η προκοπή των παιδιών του . Είναι μέγα ψέμα ότι  αλλαγές σαν και αυτές  στοχεύουν στο να αποφασίζουν τάχα  οι Δήμοι για το μέλλον τους. Οι αλλαγές  βαθαίνουν την ταξική σφραγίδα στην ζωή και την λειτουργιά των πόλεων,  δηλαδή  των κατοίκων τους. Τελεία και παύλα!!! Πρόκειται για αστικούς εκσυγχρονισμούς «δοκιμασμένους» ήδη από χρόνια στις χώρες της Ε.Ε. και σε άλλα καπιταλιστικά κράτη.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ 3

Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι μία από τις αλλαγές του Καλλικράτη, αφορά στην εφαρμογή της απλής αναλογικής από τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019. Αντιθέτως η θέση της ΚΕΔΕ είναι ότι πρώτα πρέπει να μεταρρυθμιστεί το κράτος και μετά να γίνει οποιαδήποτε συζήτηση για αλλαγή εκλογικού συστήματος. Ποια είναι η δική σας θέση;

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Είναι ένας καυγάς που βολεύει το δίπολο που θέλουν να στήσουν ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ.,  με στόχο πάντα την ενσωμάτωση του λαϊκού παράγοντα στα αντιδραστική πολιτική που ενιαία προωθούν.   Το εκλογικό σύστημα για εμάς έχει την σημασία να αποτυπώνει -όσο είναι δυνατόν σήμερα- την ισοτιμία της ψήφου. Τα διλλήματα  περί σταθερών πλειοψηφιών τα έχει απαντήσει η πραγματικότητα. Στις αντιδραστικές πολίτικες που προωθούνται μέσω και της τοπικής διοίκησης συναντιούνται σήμερα πολλές δυνάμεις δυστυχώς και φυσικά το σύνολο των αστικών κομμάτων. Είναι όλες αυτές που στηρίζουν τον ευρωενωσιακο μονόδρομο, την επιχειρηματικότητα και την ανταπόδοση στους δήμους, την λεγόμενη οικονομική αυτοδυναμία που προϋποθέτει την φορολεηλασία των νοικοκυριών, το τσάκισμα των εργασιακών σχέσεων των εργαζόμενων, κ.λπ.

 Σημασία έχει λοιπόν η στρατηγική που αντικειμενικά  υπηρετούν οι Δήμοι ως θεσμοί τοπικοί του Κεντρικού  κράτους  και οι δυνάμεις που τους επανδρώνουν.  Τι όφελος θα έχει η λαϊκή οικογένεια από μια Δημοτική Αρχή που αυξάνει δημοτικά τέλη, ξεπουλάει την περιουσία του Δήμου στους ιδιώτες, που προωθεί  ΚΟΙΝΣΕΠ και ΜΚΟ και αποδυναμώνει κοινωνικές υπηρεσίες, τσακίζει εργασιακές σχέσεις, τρέχει να υλοποιήσει προγράμματα προς όφελος των επιχειρήσεων, έστω και αν αυτή έχει εκλεγεί με ενα πιο αναλογικό εκλογικό σύστημα  και έχει και ευρύτατες συναινέσεις μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο;

Εμείς ως Δημοτική Αρχή  στηρίζαμε και στηρίζουμε την απλή ανόθευτη αναλογική σε κάθε εκλογική αναμέτρηση από θέση αρχής. Δεν μπορούμε όμως να αφήσουμε ασχολίαστο το γεγονός ότι σήμερα αξιοποιείται η κουβέντα για την απλή αναλογική για να κρύψει την ουσία της μεταρρύθμισης του Καλλικράτη που είναι να μετατρέψει τις Περιφέρειες και τους Δήμους σε πεδία επιχειρηματικής λειτουργίας. Η πλειοψηφία της ΚΕΔΕ (ΝΔ-Δημοκρατικήη Συμπαράταξη)  επιδιώκει  να εδραιωθούν έγκαιρα και γρήγορα  οι αντιδραστικές αλλαγές και ο ΣΥΡΙΖΑ προτάσσει τον εκλογικό νόμο ώστε να διευρύνει τις συμμαχίες του και  από καλύτερες θέσεις και ή δυνατόν  με περισσότερες  δυνάμεις να  προωθήσει  την  ίδια  στρατηγική με  «πινελιές»  δημοκρατίας ώστε  να την κάνει πιο εύπεπτη. Έχει ασκηθεί με αποτελέσματα σε αυτή την βρώμικη δουλειά άλλωστε.  Αν βρείτε  ουσιαστικές διαφορές μεταξύ τους θα άξιζε να μας τις υποδείξετε για να έχουμε και εμείς κάτι να λέμε στα εγγόνια μας για τους καιρούς που ζούμε.  

 

ΕΡΩΤΗΣΗ 4

Ένα από τα βασικά αιτήματα που προβάλει η Αυτοδιοίκηση σήμερα είναι να της δοθεί η δυνατότητα να συμβάλει ουσιαστικά στην αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της χώρας, την επιστροφή της κοινωνίας στην κανονικότητα, και τον επαναπατρισμό των νέων που «έδιωξε» η κρίση. Με ποιον τρόπο και ποια εργαλεία θεωρείτε ότι μπορούν να στηριχθούν οι αναπτυξιακές δυνατότητες των δήμων σήμερα;

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Οι διοικητικές αναδιαρθρώσεις που έγιναν και εξελίσσονται ούτε έφεραν ούτε θα φέρουν ανάπτυξη προς όφελος του λαού. Δεν μπορούν να αναιρέσουν τις οικονομικές περιφερειακές ανισομετρίες και πολύ περισσότερο τη συγκέντρωση του πλούτου σε λίγα χέρια, σε βάρος της πλειοψηφίας του λαού και όσο την ανάπτυξη την ορίζει η κερδοφορία των επιχειρήσεων.

Η αντίληψη του ΚΚΕ, που στηρίζει το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης, για τις δομές διοίκησης και διεύθυνσης σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο έχει θεμέλιό της την κοινωνική ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, τον κεντρικό σχεδιασμό της παραγωγής με κίνητρο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Στηρίζεται στην εργατική συμμετοχή και τον λαϊκό έλεγχο από τα κάτω προς τα πάνω . Πάνω σε αυτή τη βάση μπορεί μόνο να διαμορφώνεται ένα ενιαίο σύγχρονο και δωρεάν κρατικό σύστημα Υγείας, Πρόνοιας, Παιδείας Να εξασφαλίζεται ο σχεδιασμός ανάπτυξης ανά τομέα και κλάδο, αξιοποιώντας τον φυσικό και παραγωγικό πλούτο της χώρας. Να σπουδάζουν και να  βρουν δουλειά τα παιδιά μας, να ζουν σαν άνθρωποι στον τόπο τους. Εμείς αυτό το δρόμο ανάπτυξης παλεύουμε να ανοίξουμε ως προοπτική. Εδώ λέμε ότι αξίζει τον κόπο να χαλαλίσουμε χρόνο και κόπο. Να συναντηθούμε με τον λαϊκό κόσμο που υποφέρει χωρίς να έχει ελπίδα μπροστά του. 

Γι’ αυτό και καλούμε  όσους από τους αιρετούς επιμένουν να έχουν ως αφετηρία και έγνοια τις αγωνίες και τον αγώνα του λαού, να μην εγκλωβιστούν στη λογική για το πώς οι Δήμοι θα γίνουν πιο λειτουργικοί στην προώθηση μιας βαθιάς αντιλαϊκής πολιτικής.

Να απορρίψουν τις θέσεις της ΚΕΔΕ που συνθέτουν πλάι σε αυτές της Κυβέρνησης  ένα νέο αντιλαϊκό κατήφορο με άξονα και τους Δήμους.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ 5

Είναι γεγονός ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην  οκταετία της κρίσης υπέστη πρωτοφανείς περικοπές των εσόδων της, ενώ και ο κρατικός προϋπολογισμός του 2018 προβλέπει περαιτέρω μειώσεις. Ποιες θεωρείτε ότι πρέπει να είναι οι άμεσες οικονομικές διεκδικήσεις των δήμων;

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Δυστυχώς σε αυτό την πραγματικότητα  οδηγηθήκαμε με την συνδρομή της πλειοψηφίας της ΚΕΔΕ. Η ταυτότητα του αυτοδιοίκητου που  ντύνονται οι δυνάμεις της δεν την έφερε πότε σε αντιπαράθεση με τις αντιλαϊκές πολιτικές που ασκήθηκαν και θα ασκηθούν. Και όταν αναφέρονται  στην χρηματοδότηση την αμπαλάρουν με την “οικονομική αυτοτέλεια”  δηλαδή με την φορολογική  και  επιχειρηματική δραστηριότητα των δήμων.    

Το Δημοτικό μας Συμβούλιο με σειρά αποφάσεών του και δράσεων  διεκδικεί σταθερά:

Δραστική αύξηση των κρατικών δαπανών από τον Προϋπολογισμό για την λειτουργία των δήμων και των υπηρεσιών τους , την  κοινωνική πολιτική,  την ενίσχυση και στήριξη  της λαϊκής οικογένειας , για διευρυμένες και στελεχωμένες  κοινωνικές δομές.  δωρεάν δομές πολιτισμού  και άθλησης ,  καθεριοτητα ,  πράσινο, ελεύθερους χώρους  κλπ.

Αντιτασσόμαστε στη μεταφορά αρμοδιοτήτων που θα  πρέπει να είναι στην ευθύνη του κεντρικού κράτους  γιατί αλλιώς  σημαίνει  μεταφορά του κόστους στις πλάτες του λαού όπως και γίνεται σήμερα , πράγμα που το ζούμε σήμερα με ένταση  με τα σχολειά,  τους παιδικούς σταθμούς κλπ

Απαιτούμε και παλεύουμε   να καταργηθεί κάθε είδους τοπική φορολογία, και  ανταπόδοση  και θα δράσουμε με όρους ανυποκοης στο φορολογικό κυνήγι των λαϊκών νοικοκυριών που μας σπρώχνει η πολιτική της κυβέρνησης.

Θα εντείνουμε τον αγώνα για αποκλειστικά Δημόσιο Δωρεάν Σύστημα στους βασικούς Κοινωνικούς τομείς της υγείας- Πρόνοιας και Παιδείας με πλήρη χρηματοδότηση από το κράτος.

Αγωνιζόμαστε μαζί με τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα της περιοχής μας τους υπαλλήλους του Δήμου μας, για  το μεγάλο ζήτημα της ανεργίας , το δικαίωμα στην μόνιμη σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα για όλους, την μονιμοποίηση όλων των Συμβασιούχων και των εργαζομένων στα προγράμματα, την ουσιαστική στήριξη των ανέργων. 

Διεκδικούμε σχεδιασμό και υλοποίηση σε Κεντρικό, Περιφερειακό και Τοπικό επίπεδο, υποδομών και μηχανισμών δημόσιας προστασίας από πλημμύρες- πυρκαγιές-σεισμούς- άλλες καταστροφές- από καιρικά φαινόμενα- ρύπανση και μόλυνση του νερού και του αέρα.

Παλεύουμε για να ανατραπεί το νομοθετικό μνημονιακο πλαίσιο που καθιστά τους Δήμους και τις Περιφέρειες πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας και φοροεισπρακτικού μηχανισμού.   Γνωρίζουμε ότι αυτό το αγωνιστικό πλαίσιο στόχων για να καρποφορήσει απαιτεί σύγκρουση και  ανατροπή με την  αντιλαϊκή πολίτικη  σε  κεντρικό επίπεδο.

Απαιτεί λαϊκές δυνάμεις στην πάλη για τα οξυμένα λαϊκά προβλήματα ,  αγώνα για αλλαγή εξουσίας. Δρόμος δύσκολος άλλα και ο ρεαλιστικά ελπιδοφόρος για να οργανώσουμε την ζωή του λαού μας στο ύψος  και των ονείρων μας  αλλά και των δυνατοτήτων της εποχής και του τόπου μας.

 

Βρίσκεστε εδώ: Home Επικαιρότητα Συνέντευξη του Δημάρχου Πατρέων Κ. Πελετίδη