Δελτίο Τύπου : Πρόγραμμα ‘’ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ’’

Το ΔΣ της Π.Ε.Δ.Δ.Ε. στην τελευταία του συνεδρίαση συζήτησε και κατέληξε σε μια σειρά από επισημάνσεις που αφορούν το πρόγραμμα ‘’ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ’’.

Το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» αποτελεί μία εξαιρετική ευκαιρία για την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών και τον εκσυγχρονισμό των Δήμων μας, ειδικά σε μία φάση όπου η χώρα προσπαθεί να ανακάμψει από τη δεκαετή κρίση. Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε ως μετεξέλιξη του «Φιλόδημου», ο οποίος μέχρι σήμερα αντικειμενικά βοήθησε πολλαπλά τους Δήμους.

Μία από τις βελτιώσεις του, είναι το γεγονός ότι η Αυτοδιοίκηση για πρώτη φορά συμμετέχει στην επιτροπή αξιολόγησης του προγράμματος, έχοντας τη δυνατότητα να παρέμβει τόσο κατά τον σχεδιασμό όσο και κατά τη φάση της υλοποίησής του.

  • Η ανάγκη για αλλαγές

Παρότι το πρόγραμμα ξεκίνησε με εξαιρετικές προοπτικές την ώρα αυτή θα πρέπει να ληφθούν άμεσα συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για αλλαγές έτσι ώστε να αναπτύξει τις ταχύτητες που οι Δήμοι έχουν ανάγκη.

Στα μέχρι τώρα προβλήματα οφείλουμε να επισημάνουμε το γεγονός ότι :

Α) σε πολλές προσκλήσεις δεν τέθηκε πλαφόν υποβολής προτάσεων με αποτέλεσμα ήδη να υπάρχει κίνδυνος να υπερκαλυφθεί ο προϋπολογισμός τους

Β) δεν τέθηκαν κριτήρια σε σχέση με το μέγεθος των Δήμων (πληθυσμιακή ή/και εκτατικά), με συνέπεια να έχουν κατατεθεί δυσανάλογα μεγάλες προτάσεις σε σχέση με το μέγεθος των Δήμων.

Γ) η μέχρι σήμερα εμπειρία υποδεικνύει ότι θα έπρεπε να τεθούν κριτήρια σκοπιμότητας σε ορισμένες προτάσεις προτεραιοποιώντας τις ανάγκες των δικτύων πρώτα και μετά άλλων χρήσιμων αλλά όχι άμεσα αναγκαίων εξοπλισμών την ώρα που τα περιφερειακά αλλά και τοπικά σχέδια διαχείρισης τελούν υπό αναθεώρηση.

Δ) « μεγάλο αγκάθι» για τους μικρούς κυρίως Δήμους παραμένει το θέμα της Τεχνικής βοήθειας η οποία παρά το μέχρι τώρα σχεδιασμό για παροχή της από την ΕΕΤΑΑ  δεν έχει προχωρήσει.

Όλα τα παραπάνω θα τεθούν υπόψιν του Υπουργείου Εσωτερικών προκειμένου με τις προτάσεις μας να συμβάλουμε στην επιτυχή εξέλιξη της υλοποίησης του προγράμματος.

Βρίσκεστε εδώ: Home Δελτία Τύπου Δελτίο Τύπου : Πρόγραμμα ‘’ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ’’