Δελτίο Τύπου για τα τρέχοντα θέματα που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Από την συνεδρίαση της Π.Ε.Δ. Δυτικής Ελλάδας για τα τρέχοντα θέματα που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

 

Θεωρώντας ότι η ΤΑ απαρτίζεται από  ένα συνολικό πλαίσιο λειτουργίας και ότι δεν είναι δυνατόν να συζητάμε και να νομοθετούμε θέτοντας στο επίκεντρο της προσοχής αποκλειστικά  το εκλογικό σύστημα το ΔΣ της ΠΕΔ.ΔΕ κατά τις δυο πρόσφατες συνεδριάσεις του συζήτησε και κατέληξε σε ένα σύνολο προτάσεων που αφορούν  ένα  μεγάλο μέρος  των δράσεων του θεσμού.

Συγκεκριμένα :

Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση για μια νέα Διοικητική Μεταρρύθμιση Δήμων και Περιφερειών

 Θεωρούμε σημαντικό το γεγονός ότι η Κυβέρνηση έχει αναλάβει την πρωτοβουλία για μια ολοκληρωμένη διοικητική μεταρρύθμιση που προωθεί την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση και την αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και εξουσιών δίνοντας βάρος στην ενίσχυση του ρόλου της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είναι  σημαντικό να προωθεί μια ουσιαστική μεταβίβαση πολιτικής και διοικητικής εξουσίας στον θεσμό προκειμένου η Κεντρική Δημόσια Διοίκηση να επικεντρωθεί στον επιτελικό ρόλο της.

Πρόγραμμα ‘’ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ’’

Το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» αποτελεί μία εξαιρετική ευκαιρία για την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών και τον εκσυγχρονισμό των Δήμων μας ειδικά σε μία φάση όπου η χώρα προσπαθεί να ανακάμψει από τη δεκαετή κρίση. Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε ως μετεξέλιξη του «Φιλόδημου» ο οποίος μέχρι σήμερα αντικειμενικά βοήθησε πολλαπλά τους Δήμους.

Το νέο ΕΣΠΑ και η συμμετοχή των Δήμων

Το νέο ΕΣΠΑ αποτελεί σημαντική ευκαιρία για την προώθηση της τοπικής και εθνικής ανάπτυξης. Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός και να αξιοποιηθούν με το βέλτιστο τρόπο οι πόροι που το συνοδεύουν οφείλουμε να προχωρήσουμε σε μια σειρά από αλλαγές στο σχεδιασμό και την υλοποίησή του αναγνωρίζοντας τον κομβικό ρόλο της αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού. 

Ταμείο Ανάκαμψης και Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού

Από την πρώτη στιγμή, μέσα από τα συλλογικά μας όργανα  συμμετείχαμε στο διάλογο για τη διαμόρφωση των προτάσεων της χώρας για το Ταμείο Ανάκαμψης. Οι άξονες των αναπτυξιακών προτάσεών μας δίνουν έμφαση σε πολιτικές που στόχο έχουν να εκσυγχρονίσουν τους Δήμους με βάση τα αντίστοιχα Ευρωπαϊκά πρότυπα. Με τις προτάσεις μας αυτές αναδεικνύουμε το σύγχρονο πρόσωπο της αυτοδιοίκησης που δεν επαιτεί αλλά διεκδικεί με σχέδιο, σοβαρότητα και υπευθυνότητα.

Οικονομική Κατάσταση – Οικονομική Αυτοτέλεια των ΟΤΑ

Είναι φανερό πως δεν είναι δυνατόν «να σηκώσουν» άλλο οι Δήμοι το βάρος της λειτουργίας ενός «νέου Κράτους» αν δεν υλοποιηθούν νέες πολιτικές που στόχο θα έχουν την ενίσχυση της οικονομικής αυτοτέλειας των Δήμων καθώς και το θεσμικό και λειτουργικό εκσυγχρονισμό τους. Για να μπορέσει η χώρα μας να επανακάμψει σε βιώσιμη αναπτυξιακή τροχιά και να συγκλίνει με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο πρέπει η συμμετοχή της Τ.Α. να ανέλθει τα επόμενα έτη στο ποσοστό  του ΑΕΠ της χώρας.

Κινητικότητα 

Το Κεντρικό Κράτος οφείλει  να παρέμβει και να διορθώσει μια στρέβλωση που υπάρχει στο θεσμό της κινητικότητας με μια παρέμβαση που ούτε δημοσιονομικό κόστος έχει ούτε ακυρώνει το θεσμό της κινητικότητας. Αντίθετα υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον κι αποτελεί έμπρακτη στήριξη στην προσπάθεια της αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού να επιτελέσει το ρόλο της . 

Μεταναστευτικό, Προσφυγικό και Δήμοι

Η συνδρομή των Δήμων  θα πρέπει να θεμελιώνεται σε αυτό το συγκροτημένο εθνικό σχέδιο υποδοχής και χειρισμού του προσφυγικού και μεταναστευτικού ρεύματος και να προβλέπει την ουσιαστική συμμετοχή τους στην υλοποίησή του.

Για όλα τα παραπάνω θα ακολουθήσουν αναλυτικά Δελτία Τύπου με της θέσεις της Π.Ε.Δ. Δυτικής Ελλάδας.

Βρίσκεστε εδώ: Home Δελτία Τύπου Δελτίο Τύπου για τα τρέχοντα θέματα που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση