Η τοποθέτηση του Προέδρου της Π.Ε.Δ. Δυτ. Ελλάδας κ. Αθ. Παπαδόπουλου - Δημάρχου Καλαβρύτων, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Εσωτερικών

Μέσα σε ένα κλίμα δημιουργικού διαλόγου και συνεργασίας, ολοκληρώθηκε χθες η Συνάντηση Εργασίας των εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης και του Υπουργού Εσωτερικών κ. Τ. Θεοδωρικάκου στην Πάτρα.

Ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Δ.Ε. κ. Αθ. Παπαδόπουλος - Δήμαρχος Καλαβρύτων, κατά την εκτενή του παρουσίαση και αφού σαν υπεύθυνος της διοργάνωσης καλωσόρισε και ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες, είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει μια ιδιαίτερα ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη εισήγηση, καλύπτοντας όλο το εύρος των προβλημάτων που απασχολούν τους Δήμους μας.

 

Αναλυτικότερα:

- Ζήτησε διευκρινίσεις από τον Υπουργό για την εξασφάλιση των έργων που είναι ενταγμένα στο πρόγραμμα  Φιλόδημος και τον κάλεσε να επισπεύσει τις αποφάσεις ένταξης.

-  Έθεσε έντονα το θέμα της αναγκαιότητας προσλήψεων  στην Τ.Α., αντιπαραθέτοντας ότι χωρίς νέες προσλήψεις εξειδικευμένου τεχνικού κύρια προσωπικού και κυρίως για τους μικρούς Δήμους,  όλα τα προγράμματα είναι ... “δώρο - άδωρο” για την Τ.Α. 

-  Απηύθυνε ερώτημα για την ύπαρξη προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων στο άμεσο μέλλον ή αν υπάρχει πρόθεση αντικατάστασής του, ώστε να περνά από άλλα  προγράμματα, όπως επί του παρόντος το “Αντ. Τρίτσης”. Τόνισε ότι πρέπει να εξασφαλίζεται  στα κριτήρια κατανομής η προσβασιμότητα  των αδύναμων μικρών Δήμων και όχι απλά των πιο ισχυρών, κάτι που εξασφάλιζε το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Έθεσε επιπροσθέτως το ερώτημα αν θα δοθεί μια νέα ΣΑΤΑ στους μικρούς Δήμους, όπως αυτή που κληρονόμησαν  με τον Φιλόδημο, τονίζοντας ότι είναι καθοριστικό χρηματοδοτικό εργαλείο για την υλοποίηση μικρών έργων.

-  Εξέφρασε την αγωνία όλων των αιρετών  για την δυνατότητα ανταπόκρισής τους στους ασφυκτικούς χρόνους που θέτει το Υπουργείο για την Εφαρμογή Ψηφιοποίησης Οικισμών 

-  Πρόβαλε την ανάγκη χρηματοδότησης για ανανέωση του εξοπλισμού, καθώς και για την αναγκαιότητα σχεδίων Διαχείρισης Ωρίμανσης Έργων .

- Έθεσε θέματα αδυναμίας άσκησης αρμοδιοτήτων Πολεοδομίας με τις παρούσες συνθήκες, καλώντας τον Υπουργό να το λάβει σοβαρά υπόψιν του .  

- Έθεσε το θέμα της ενεργειακής αναβάθμισης σε συνάρτηση με την εκκρεμή νομιμοποίηση δημοσίων κτηρίων που κληρονόμησε η Τ.Α., όπως π.χ. τα σχολεία, θέτοντας το ερώτημα  τι μέλει να γίνει εκεί .

- Έθεσε το θέμα των καθυστερήσεων στις εγκρίσεις μελετών και  καθυστερήσεων πληρωμών, με απειλή απαίτησης τόκων υπερημερίας από τους εργολάβους. 

-  Ζήτησε  από τον Υπουργό την δεύτερη δόση της ενίσχυσης για τον COVIT-19 , καθώς και αυξημένες πιστώσεις για την συντήρηση δικτύων, ιδιαίτερα γι αυτά που συνδέονται με την Πολιτική Προστασία .

Τελειώνοντας δεσμεύτηκε ότι τεχνικοί συνεργάτες της Π.Ε.Δ. Δ.Ε.,  από τις  επόμενες κιόλας ημέρες, θα ξεκινήσουν κατά τόπους ενημερώσεις  στις Τεχνικές Υπηρεσίες των Δήμων, προκειμένου να ενημερωθούν και να προετοιμαστούν κατά συνέπεια έγκαιρα  για την αξιοποίηση του μεγάλου αυτού προγράμματος Αντώνης Τρίτσης.

Βρίσκεστε εδώ: Home Δελτία Τύπου Η τοποθέτηση του Προέδρου της Π.Ε.Δ. Δυτ. Ελλάδας κ. Αθ. Παπαδόπουλου - Δημάρχου Καλαβρύτων, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Εσωτερικών