Δελτίο Τύπου για την συνάντηση με τον ΓΓ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Αγγελάκα

 

Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου –Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, είχαν ο Πρόεδρος και τα μέλη της  Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Ελλάδας, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του οργάνου.

 

     Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ κ. Παύλος Μοσχολιός, με την ευκαιρία ανάληψης των νέων του  καθηκόντων ευχήθηκε στον κ. Αγγελάκα, καλή επιτυχία στο έργο του, υπογραμμίζοντας, ότι σεβόμενοι το διακριτό ρόλο των θεσμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, πρέπει να υπάρχει στενή και διαρκής συνεργασία με στόχο την ανάπτυξη της περιοχής και την παροχή υπηρεσιών στους πολίτες.

 

     Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν, ήταν τα θεσμικά και οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι Δήμοι.     Επισημάνθηκε από τον κ. Μοσχολιό, ότι οι επιπλέον περικοπές πόρων από την Κυβέρνηση οδηγούν σε κατάρρευση τους Δήμους, ακύρωση του κοινωνικού τους ρόλου και σε στάση πληρωμών μισθών και υποχρεώσεων προς τρίτους και  ζήτησε  από τον Γενικό Γραμματέα, ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης στην Περιφέρεια, να υπερασπιστεί και να προωθήσει τα οικονομικά αιτήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επισημαίνοντας ότι σε περίπτωση κατάρρευσης των ΟΤΑ η κρίση της κοινωνίας θα πολλαπλασιαστεί.

     Σε ότι αφορά τις διαδικασίες ωρίμανσης των έργων ΕΣΠΑ, ειπώθηκε ότι θα πρέπει να υπάρξει στενότερη συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και των Δήμων, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ένταξης και υλοποίησης των έργων.

     Αναφορικά με τη λειτουργία των Δήμων σε σχέση με τις υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, μεταφέρθηκαν στον κ. Αγγελάκα ζητήματα που ανακύπτουν από την υπολειτουργία σημαντικών υπηρεσιών, όπως η ΠΕΧΩ, Ελεγκτής Νομιμότητας και Δασαρχεία. Συγκεκριμένα επισημάνθηκαν καθυστερήσεις στις εγκρίσεις πολεοδομικών μελετών (ΓΠΣ, ΣΧΟΑΠ, κ.λ.π.), στους Ελέγχους νομιμότητας των αποφάσεων των ΟΤΑ, καθώς και μεγάλης έξαρσης της παράνομης υλοτομίας.

     Ο Γενικός Γραμματέας κ. Αγγελάκας, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της σύνταξης των προϋπολογισμών, καλώντας τους Δημάρχους να βάλουν προτεραιότητες, καθόσον δεν προβλέπεται βελτίωση των οικονομιών της Αυτοδιοίκησης  για το 2013.

     Στα θέματα λειτουργίας των υπηρεσιών, δεσμεύτηκε για άμεση λήψη μέτρων, παίρνοντας υπόψιν τα θέματα που αναδείχθηκαν για κωλυσιεργίες και καθυστερήσεις, που και ο ίδιος έχει εντοπίσει, τονίζοντας την διάσταση του χρόνου και την τήρηση αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων, στοχεύοντας στην αποτελεσματικότητα.

     Στη χθεσινή συνεδρίαση έγινε αποτίμηση των αποτελεσμάτων των πρόσφατων κινητοποιήσεων των Δήμων.

     Κοινή διαπίστωση ήταν πως ο απολογισμός ήταν θετικός, καθώς η συμμετοχή των Δήμων στην αναστολή της λειτουργίας τους για τρεις μέρες, ήταν καθολική.

     Το Διοικητικό Συμβούλιο τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει στάση αναμονής έως το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου,  προκειμένου να διαπιστώσει αν θα υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις της Κυβέρνησης σχετικά με την απόδοση των 35 εκατ. Ευρώ, την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης για την αποπληρωμή των δανείων των Δήμων από το Ταμείο  Παρακαταθηκών και Δανείων και την καταβολή ληξιπρόθεσμων οφειλών από τέλος Ζύθου, διαφημίσεων και Τ.Α.Π.

Βρίσκεστε εδώ: Home Δελτία Τύπου Δελτίο Τύπου για την συνάντηση με τον ΓΓ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Αγγελάκα